История

Средношколско общежитие „Михаил Колони”, в гр. Варна е наследник на Окръжното средношколско общежитие ”Здравко Бомбов”, което отваря врати на 14-ти септември 1959 гогина за ученици от 16 учебни заведения в града. Построено е с труда и финансовата помощ на селяни-кооператори и свободни производители от селата на бившата Варненска околия. Трите сгради на общежитието израстват за две години по проекта на арх. Камен Горанов.

През юни 2000година, с решение на Общинския съвет гр. Варна общежитието получава името на Михаил Колони – един от първите варненски кметове след Освобождението, допринесъл за изграждането на Варна като красив черноморски град с европейски вид. Личността на Михаил Колони е свързана с национално-освободителните борби на българите срещу османските поробители. Името му присъства на много страници от историята на Варна. На 19 май 1881 г. той е назначен за кмет на Варна. Принципът, който характеризира неговия четиригодишен мандат, е: „Градският съвет е длъжен да прави всичко нужно и общополезно за града и ако няма средства, длъжен е да ги намери”. Начело на управлението на града, Колони работи всеотдайно и безкористно за неговия икономически и културен разцвет. Тогава във Варна са построени хотел и градина с морски бани, салон за представления, катедрала. Михаил Колони заедно с градския съвет прави възможно благоустрояването на града, в който изникват касапски, зарзаватчийски, рибарски магазини, фурни, отваря врати и родилен дом. Под давление на Колони започват да се полагат по-големи грижи за здравеопазването и хигиената на варненските улици.

Днес общежитието е разположено сред голям, добре поддържан парк, намиращ се в широкия център на Варна.

Общежитието  предлага 360 места за младежи и девойки в две сгради. Учениците могат да подготвят уроците и домашните си упражнения в занималня и компютърна зала, през свободното си време гледат телевизионни програми, спортуват на площадката в парка или си почиват сред зеленина, тишина и спокойствие. За учениците се грижат групови възпитатели с педагогическа квалификация по различни учебни дисциплини. Възпитателите ангажират учениците с образователни и спортни изяви, контролират поведението им и поддържат контакти с родители и учители. В блок „Б” се намира библиотеката на общежитието, която разполага с над 7 500 тома научна и художествена литература, както и с малка читалня за 8 души.

В последните две години учениците от клуб „ Декупаж” печелят много награди от конкурси и изяви. Особено активна е дейността на ученическа организация „ МИГ”, която има представители в младежкото управление на местната власт, като част от програма за „ Участие на младежите в местното управление на властта” във връзка с „Варна – Европейска младежка столица на културата 2017“.

Немалко са наградите на учениците от конкурси и участия в общински и национални изяви.