Държавата, в която искам да живея? Коя е тя? Как би изглеждала? Какви хора биха живели в нея? Как ние самите си представяме живота си в нея? Това са все въпроси, които много малко хора си задават. Повечето са прекалено заети да хулят държавата, да се възмущават от управлението и да мърморят пред телевизора.

Толкова ли е трудно да се каже това, което искаме, вместо да изтъкваме какво нямаме и какво не искаме? Това, в какво положение е страната, зависи само и единствено от нас – хората, родили се и живеещи в нейните граници.

Всеки иска по-добър живот, по-хубава работа, повече пари, по-благоприятни условия, но всъщност много малко наистина действат и преследват целите си. А останалите се оплакват и не правят нищо. Много по-лесно е да стоят и да „тъпчат” на едно място, отколкото да се изправят, уверени в себе си, и да кажат „Аз знам какво искам и знам как да го постигна!”

Лесно е да се оплакваме от управлението, от политиците и от институциите, а не осъзнаваме, че самите ние сме ги избрали и сме се оставили на тях да ни представляват.

Ако искаме промяна, трябва да направим нещо. Не можем да променим нищо само с колоритни псувни и разговори от типа „Ох, колко сме недоволни.” Трябва да излезем с ясна теза и да сме наясно какво точно искаме.

Държавата, в която искам да живея – това е моята страна, моята родина – България. Искам да живея тук, където са живели родителите ми и техните родители, и т.н. Искам заедно със семейството ми да живеем и да работим тук. Не само да се издържаме и да „живуркаме”, а да направим нещо, което да остане за поколенията. Нещо, което ще накара българите по света да се върнат и да разберат, че ако ние като народ не запазим своите традиции, много скоро българите по света ще са повече от тези, които са в България.

Всяка промяна, която искаме, зависи изцяло от нас самите. Ние сме тези, които трябва да се потрудим.

Аз съм българин и избирам да живея в моя роден край. Защо ли ?

Защото България е моята родина!

Защото държавата ни отвоюва своята над 13 вековна история на Балканите!

Защото българите днес удивяват света със своите постижения, знания и успехи!

Защото българите са носител на цивилизацията на Балканите!

Защото в Добруджа е побит мечът на Аспарух!

Защото звездите са най-ярки над Пирин!

Защото небето се оглежда в езерата на Рила!

Защото в Родопите кънти камбанен звън!

Защото България помни своите герои!

Защото Балканът пази спомена за Караджата!

Защото опълченците все още бдят на Шипка!

Защото екът от Сливница се чува в Пирот!

Защото „Одрин падна”!

Защото над  Дойран още се носи българското ура!

Защото враговете на България още помнят удара „на нож”!

Защото нито едно българско знаме никога не е попадали в плен!

Защото българският народ създаде и съхрани през вековете своята писменост и култура!

За това трябва да се борим за тази България – духовна обединителка на българския род, пазителка на хилядолетни традиции и култура. Това е държавата, в която искам да живея!